Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă
Ciorbă de burtă
Ciorbă de burtă
Ciorbă de burtă
Ingrediente:

-două pachete de burtă prefiartă și tăiată;
-carne de vită cu os;
-o rădăcina de pătrunjel;
-o țelină mică;
-2-3 morcovi;
-1-2 ardei;
-2 cepe mari;
-sare; 
-piper;
-smântână;
-4 gălbenușuri de ou;
-usturoi;
-oțet.

Ați putea spune că ciorba de burtă este mai greu de făcut ca celelalte, că presupune mai multe operațiuni sau că nu este pentru începători, dar nimic nu poate fi mai fals decât acest gând. Ciorba de burtă se pregătește la fel de ușor ca și o supă, dacă procedați cum urmează.

Pornind de la ideea că ciorba de burtă se pregătește ca o supă de găină, începeți cu carnea. Carnea de vită se curăță, se spală și se ține jumătate de oră în apă rece, pentru a ieși sângele, apoi se pune la fiert în apă curată și rece. Se spumează de câte ori este nevoie. Când nu se mai ridică spumă, se adaugă legumele curățate și tăiate în bucăți mari și se lasă la fiert.

Burta se pune la fiert separat, în apă rece cu un praf de sare. Când fierberea este la jumătate, se schimbă apa, ca la fasole și se pune iar la fiert. Se fierbe până se frăgezește bine, iar apa scade la mai puțin de jumătate.

Când găseam burtă de vită proaspătă, preferam să o pun la fiert în foaie întreagă împreună cu carnea, apoi o scoteam, o tăiam fâșii și strecuram zeama. Acum, de când nu mai găsesc burtă proaspătă și folosesc burtă prefiartă, prefer să arunc prima apă pentru că îmi pare că ar avea un miros specific.

Când carnea și legumele sunt fierte, se strecoară supa rezultată și se adaugă peste burta fiartă. Se mai fierbe puțin, pentru ca burta să împrumute gustul supei, apoi se potrivește gustul de sare și se adaugă piperul.

Usturoiul se curăță și se zdrobește, dar nu se adaugă în ciorba care fierbe, ci se lasă pentru sfârșit ca și gălbenușurile de ou care se amestecă bine cu smântâna.

Când fierberea este terminată, se adaugă smântâna, usturoiul și oțetul și se închide focul. Este important să nu mai lăsați ciorba să mai clocotească. Evitați ca smântâna să se taie și să capete un aspect neplăcut. Totuși, dacă vi s-a tăiat, nu-s probleme. Gustul nu este afectat, doar aspectul.

V-am spus că nu-i greu. Serviți fierbinte, cu ardei iute, oțet și smântână alături.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu