miercuri, 21 iunie 2017

Shaorma cu lipie făcută în casă

Shaorma făcută în casă
Shaorma făcută în casă
Shaorma făcută în casă
Ingrediente pentru lipie (4 porții):
-o cană de făină albă;
-o ceașcă de apă;
-o lingură mare de ulei de floarea soarelui;
-sare;

Ingrediente pentru umplutură:
-piept de pui fript pe grill;
-cartofi prăjiți;
-roșii feliate;
-castraveciori verzi tăiați rondele;
-ceapă dulce tăiată solzișori;
-muștar sau maioneză;
-ketchup făcut în casă.

Ingrediente pentru ketchup-ul de casă:
-100 g pastă tomate;
-o linguriță cu vârf de amidon;
-sare;
-piper;
-paprica iute;
-cimbru mărunțit fin;
-2 linguri de ulei;
-o linguriță de zahăr;
-puțin oțet de gutui, mere, vișine (la alegere);
-apă rece.

Lipiile se pregătesc astfel:

Făina, uleiul și sarea se frământă cu apă călduță până se obține o cocă moale și elastică, apoi se lasă să se odihnească, acoperit cu un șervet, cca. 10 min.  

După ce aluatul se relaxează, se împarte în patru părți egale și se modelează energic, formând patru bile. Fiecare bilă se întinde în foaie subțire, cu sucitorul.
Shaorma făcută în casă
Shaorma făcută în casă
Dacă doriți ca lipiile voastre să se umfle ca un balon și să se despartă în două foi, trebuie să aveți în vedere că foaia de aluat se întinde foarte fin, apoi se coace în doi pași:

Pasul 1
Pe o flacără, puneți o tigaie și lăsați la încins. Prăjiți lipia pe ambele fețe, fără a o coace definitiv. 

Pasul 2
Transferați lipia direct pe o flacără deschisă și rotiți-o cu furculița pentru a nu se arde. Procedați identic pe ambele fețe. Veți observa cum lipia se va umfla ca un balon.

Ketchup-ul de casă se pregătește astfel:

Ingredientele de mai sus se amestecă cu suficientă apă cât să se obțină o pastă subțire dar legată. Pasta obținută se pune la fiert, se amestecă periodic pentru a nu se lipiși se lasă să se îngroașe, până la obținerea consistenței dorite.

Lăsați ketchup-ul la răcit, apoi folosiți-l la montatul shaormei.
Shaorma făcută în casă
Pentru a monta shaorma, ungeți pe lipie un strat fin de muștar sau maioneză, presărați carne de pui friptă, felii de cartofi prăjiți, rondele de castravete, felii de roșie, solzișori de ceapă, apoi turnați ketchup-ul pregătit anterior.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Doar eu

Bucătar din plăcere, fără studii în ale gastronomiei, am creat „Farfuria zilei” ca sursă de inspirație pentru voi, pentru toți cei ce măcar și o singură dată v-ați pus întrebarea: „Azi, ce pun în farfurie?” Aici nu veți găsi rețete fixe, cu gramaje măsurate și timpi calculați. Eu gătesc cu aceeași plăcere cu care pictez sau îmi decorez casa. Inovez mereu, schimb gusturi, mă bucur de savori și culori.

Farfuria zilei

Hamburger de casă (I)

Etichete