Dulceață de smochine coapte

Dulceață de smochine coapte
Dulceață de smochine coapte
Dulceață de smochine coapte
Ingrediente:
-30 smochine mari și coapte;
-500-700 g zahăr;
-un baton de vanilie;
-zeama unei lămâi.

Smochinele se spală, se curăță de codițe și se lasă la scurs pe un șervet curat. Când s-au uscat, se așază pe fundul unei oale, unele lângă altele, cu codițele în sus, într-un singur strat, fără a le suprapune în straturi. Alegeți, deci, o oală potrivită cu cantitatea de smochine.

Adăugați zahărul, cât să le acopere, dar să mai lase la vedere vârful codițelor. Cantitatea de zahăr poate varia de la 500 g la 700 g, în funcție de mărimea smochinelor. Dacă aveți smochine foarte mari, adăugați mai mult zahăr, în schimb, dacă smochinele dumneavoastră sunt micuțe, adăugați zahăr cât este necesar să le cuprindă. Nu exagerați cu cantitatea de zahăr.


Stoarceți zeama unei lămâi coapte, deasupra zahărului, acoperiți vasul și lăsați-l la frigider până a doua zi. 

A doua zi veți constata că smochinele și-au lăsat suficient lichid cât să le puteți fierbe. Adăugați peste smochine un baton de vanilie tăiat pe lungime. Puneți oala pe foc, lăsați să clocotească până se topește tot zahărul, adunați spuma cu grijă și închideți focul. Acoperiți vasul cu un prosop curat și lăsați câteva ore, să se răcească și să elibereze tot sucul.

Când siropul este roz, rece și subțire, puneți din nou la fiert dulceața. Nu vă depărtați de aragaz, pentru că de data aceasta se va lega destul de repede. Pregătiți o farfurie rece și uscată și încercați siropul. Când stă adunat, închideți focul și lăsați dulceața să se răcorească.

Turnați dulceața caldă în borcane curate și uscate cu grijă. Așezați borcanele pe capac și lăsați să se răcească dulceața de smochine, apoi le întoarceți în poziția firească și le depozitați la umbră și răcoare.
Dulceață de smochine coapte
Dulceață de smochine coapte
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu