Prăjitura îngerilor

Prăjitura îngerilor
Prăjitura îngerilor
Prăjitura îngerilor
Prăjitura îngerilor
Prăjitura îngerilor
„Prăjitura îngerilor”...frumos nume pentru acest chec alb, pufos, ușor ca un nor și delicios.

Ingrediente:
-10 albușuri de ou;
-2 linguri zeamă de lămâie;
-150 g zahăr pudră;
-100 g făină;
-o pișcătură de sare;
-1/2 linguriță praf de copt (opțional);
-ciocolată albă;
-zahăr pudră;
-rahat turcesc, alb.

Albușurile și zahărul farin se mixează până devin o spună tare, care să nu cade din vas dacă este răsturnat. Se adaugă cele două linguri de zeamă de lămâie și se încorporează ușor.

Făina se cerne ușor deasupra spumei și se încorporează cu o spatulă, cu mișcări ușoare, de jos în sus, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Nu cerneți de prima dată toată făina, ci o împărțiți în 2-3 reprize.

Pentru că a fost prima dată când am făcut acestă prăjitură și n-am vrut să risc, eu am adăugat și jumătate de linguriță de praf de copt, împreună cu făina cernută.

Când aluatul e gata, se toarnă într-o tavă rotundă pentru chec și se dă la cuptor. Eu n-am avut astfel de tavă, așa că, am învelit în hârtie de copt o cană de porțelan, fără toartă și am așezat-o în mijloc. Am turnat aluatul în tavă, am scuturat bine pentru a elimina aerul și am dat tava la cuptorul preîncălzit.

Plasați tava cu aluat într-o tavă mai mare, în care ați adăugat 2 pahare mari de apă. Aveți grijă să completați apa în timpul coacerii. Aceasta reduce temperatura de coacere a aluatului și previne rumenirea prăjiturii. Ne dorim o prăjitură albă, cu chip angelic, nu rumenă ca un chec tradițional. 

Lăsați focul mai mare, la început, până se ridică aluatul, apoi temperați flacăra și lăsați până ce se coace și la interior. Sunt rețete care recomandă definitivarea coacerii lăsând ușa cuptorului deschisă. Eu am preferat să am grijă să completez apa din tava mare și să dau flacăra mică. Încercați blatul cu un bețișor de lemn și când constatați că nu mai rămân urme de aluat pe acesta, închideți focul. Mai lăsași câteva minute blatul în cuptor, cu ușa deschisă, apoi puteți să-l scoateți.

Dacă vă întrebați de ce este așa de „ridată” pe margini, vă spun că tava a fost tapetată cu hârtie de copt. Dacă este coaptă într-o tavă teflonată, se evită folosirea hârtiei, deci, veți avea o suprafață netedă.

Așezați prăjitura pe o farfurie, ornați cu zahăr pudră. Eu am așezat ca ornament și rahat turcesc din nucă de cocos. E alb, delicios și respectă tema angelică a prăjiturii. Voi puteți orna cu ciocolată albă, topită. Mie, să spunem, nu-mi place prea tare aroma ciocolatei albe și prefer să o ocolesc. Tăiați prăjitura când se răcește.
Prăjitura îngerilor
Prăjitura îngerilor
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu