Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș

Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
De când țin acest blog, am descoperit că gătesc destul de des ciorbă. Și înainte făceam acest lucru, numai că nu realizasem asta. De fapt, cred că fac ciorbă din orice. Ciorbele fără carne sau cu diferite tipuri de cărnuri și măruntaie toate-mi plac. 

Ideea de ciorbă de perișoare din carne de cocoș cu borș mi-a încolțit în minte de când am cumpărat pasărea. Pentru că am constatat, încă de la fața locului, că pasărea e destul de bătrână și că nu am șanse prea mari să o fierb fără să o țin toată ziua pe aragaz, m-am hotărât să dezosez carnea de pe pulpe și să o pregătesc astfel.

E bine de știut că pentru a estima vârsta unei păsări de curte, trebuie să-i analizăm picioarele. Dacă gheruțele sunt suple, cu solzii lucioși și frumos aliniați, atunci pasărea e tânără, deci...fierbe mai repede. În schimb, dacă solzii sunt lipsiți de luciu, îngroșați, exfoliati, atunci păsăroiul e bătrânel. Al meu avea solzii ca de crocodil, deci...cred că era bunicul cocoșilor de supă. Dar...să vă povestesc despre ciorbă.
Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
Ingrediente:
-carne tocată de cocoș (pulpe sau piept);
-2-3 morcovi;
-2 ardei grași;
-2 cepe;
-o rădăcină de țelină;
-orez;
-smântână dulce;
-borș;
-mărar;
-piper;
-sare.

Pulpele sau pieptul păsării se dezosează, iar carnea rezultată se macină. Eu am folosit robotul de bucătărie și a fost foarte bine, pentru că venerabilul cocoș s-a tocat destul de greu. Tocați și o ceapă mare și o mână de mărar verde. 

Amestecați carnea, ceapa, mărarul tocat, condimentați cu sare și piper și adăugați o mână de orez nefiert. Prea mult orez în perișoare le face să se sfărâme la fiert. Frământați totul foarte bine și dați compoziția la rece. Nu este nevoie să adăugați și ou sau, mai bine zis, eu nu am adăugat. Carnea era destul de păstoasă, iar perișoarele au rezistat perfect.

Tocați mărunt cealaltă ceapă, morcovii, țelina, ardeii grași și puneți tot zarzavatul la călit în puțin ulei. Adăugați și un praf de sare pentru a se înmuia mai repede. Când s-a înmuiat, stingeți cu apă, amestecați bine și lăsați la fiert. Pentru că perișoarele sunt formate din carne de pasăre de curte și fierb mai greu, nu lăsați zarzavatul să se înmoaie foarte tare. 

Formați perișoare micuțe, cu mâna udă, lăsați-le să alunece ușor în lichidul care fierbe și aveți răbdare să se frăgezească. Completați cu apă, dacă este nevoie.

Când carnea s-a frăgezit, iar orezul este pătruns, adăugați borșul fiert separat și mai lăsați să fiarbă 10-15 minute. Apoi, potriviți gustul de sare, închideți focul și adăugați smântâna dulce și mărarul verde tocat fin. Pentru că mi-am dorit să fie mai dietetică, eu nu am mai adăugat gălbenuș de ou în smântână, dar nu e o idee rea să se încorporeze și două gălbenușuri. Se servește fierbinte, alături de un ardei iute.
Ciorbă din perișoare de cocoș cu borș
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu