Dulceață de cătină

Dulceață de cătină
Dulceață de cătină
Dulceață de cătină
Cunoscută mai mult pentru beneficiile sale asupra sănătății, cătina poate fi folosită deopotrivă și în alimentație sau ca plantă ornamentală.

Fructul de cătină conține de două ori mai multă Vitamina C decât măceșul și de zece ori mai multă ca citricele. Pe lângă Vitamina C, cătina este o sursă impresionantă și de alte vitamine ca A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, dar și betacaroten într-un procent mai mare decât în morcov, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier, sodiu și acid folic.

Ca aliment, cătina poate fi folosită în prepararea dulcețurilor, marmeladei, sucurilor, siropurilor. Vinul de cătină este considerat un remediu natural, cu acțiune tonică și vitaminizantă.

Dulceața de cătină este o dulceață fină, aromată și ușor acrișoară.

Ingrediente:
-500 g fructe de cătină;
-500 g zahăr;
-1 pahar de apă;
-o lingură zeamă de lămâie.

Fructele de cătină se aleg, îndepărtându-se cele stafidite sau seci, se curăță de crenguțe fără a smulge codițele fine, se spală și se lasă la scurs într-o strecurătoare. 

Într-o cratiță curată, se fierb zahărul și apa până rezultă un sirop legat ușor. Se adaugă fructele de cătină și zeama de lămâie și se lasă să clocotească din nou. Chiar dacă veți fi tentați să spuneți că fructele sunt deja acrișoare și n-ar mai fi nevoie de lămâie, e bine de știut că aceasta previne zaharisirea dulceții. 

Se strânge spuma dacă există și se închide focul, lăsând vasul acoperit cu un prosop pentru câteva ore. În acest timp, cătina se infuzează și eliberează lichidul din fruct.

După câteva ore se fierbe dulceața până capătă consistența dorită și se toarnă fierbinte în borcane curate și uscate. Borcanele se întorc pe capac, se acoperă cu un prosop gros și se lasă în această poziție până se răcesc. Se depozitează la loc umbrit și răcoros.
Dulceață de cătină
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu