Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă

Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Ingrediente:
-o bibilică grasă;
-2-3 cepe mari;
-supă de legume;
-piper;
-sare;
-mărar;
-300 ml vin alb;
-o bucată de slănină afumată ușor.

Pentru supa de legume avem nevoie de:
-1 ceapă;
-2 morcovi;
-o rădăcină medie de țelină;
-1 păstârnac;
-1-2 foi de dafin;

Morcovii, țelina, păstârnacul și ceapa se curăță și se pun la fiert, în apă rece, pentru a prepara supa dulce de legume. Când sunt aproape fierte, se adaugă puțină sare și 1-2 foi de dafin. Se mai lasă câteva minute la foc și se închide flacăra. Se strecoară supa și se folosește la friptură. 

Slănina se taie în fâșii, se crestează și se prăjește pe ambele fețe, până eliberează grăsimea. Se scot bucățile de slănină separat, iar în grăsimea rămasă se pregătește bibilica. Bibilica se spală, se usucă pe un șervet și se taie în sferturi. Se prăjește în grăsime și se scoate și ea separat, într-o cratiță.

În grăsimea rămasă se călește ceapa, până devine sticloasă și se îndulcește. Se adaugă peste aceasta un polonic mare de supă și se mai lasă la fiert câteva minute. Când ceapa este fiartă, se ridică de pe flacără, se mai adaugă un polonic de supă și se mixează până devine un sos alb.

Revenind la bibilică, se adaugă 300 ml de vin alb peste aceasta și peste grăsimea care s-a lăsat, și se pune la fiert. Când vinul a scăzut ușor, se adaugă supa de legume rămasă, cât să acopere bibilica, apoi se toarnă și sosul de ceapă. Se fierbe la foc temperat până scade, iar bibilica se fierbe bine.

Către sfârșitul fierberii, se adaugă slănina prăjită, piper, un praf de sare și se lasă să capete consistența dorită. Când este gata, se închide focul și se presară mărar verde. Se servește fierbinte.
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Friptură de bibilică în sos de vin și ceapă
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu