Dulceață de smochine verzi

Dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi
Ultimele zile cu brumă groasă m-au convins să culeg smochinul. Așa m-am ales cu cca 2 kg de smochine verzi pe care mi-am propus să le transform într-o dulceață delicioasă. Pentru că nu este un secret, rețeta după care pregătesc eu dulceața de smochine verzi v-o las mai jos.

Ingrediente:
-2 kg smochine verzi;
-1 și 1/2 kg zahăr;
-2 lămâi;
-1 baton vanilie;
-2 pahare apă rece.

Smochinele se curăță de codițe și se pun într-un vas cu apă rece în care se lasă 20-30 minute. După acest timp se scot, se perforează profund de 4-5 ori fiecare, folosind o țepușă metalică sau o andrea ascuțită.

Se pun în altă apă rece și se mai lasă 10-15 minute. În acest timp se pune altă apă la fiert. Când aceasta clocotește, se scot smochinele din apa rece și se pun în cea care clocotește. Se lasă smochinele în apa fiartă până aceasta clocotește din nou și se mai fierb încă 2-3 minute. După acest timp, se închide focul și se mai lasă smochinele câteva minute, apoi se scot într-o strecurătoare și se trec prin jet de apă rece. Se lasă la scurs și se pregătește siropul.

Zahărul, două pahare de apă rece și zeama de la cele două lămâi se pun la fiert. Când siropul se leagă ușor, se pun smochinele scurse și batonul de vanilie. Se fierbe până se leagă. 

Când siropul este legat, se închide focul și se pune dulceața fierbinte în borcane. Se căpăcesc borcanele, se așază pe capac și se acoperă cu un prosop gros pentru a se răci lent. A doua zi pot fi întoarse în poziția firească și se depozitează în cămară.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu