Prăjitură cu ciocolată, frișcă și mentă

Prăjitură de ciocolată cu frișcă și mentă
Prăjitură de ciocolată cu frișcă și mentă
Prăjitură de ciocolată cu frișcă și mentă

Ingrediente:

-7 ouă;
-7 linguri de ulei;
-7 linguri de apă;
-1 cană zahăr;
-1/4 cană făină albă de calitate;
-1 cană cacao neagră;
-ciocolată amăruie;
-o ceașcă de lapte;
-frunze de mentă;
-praf de copt.

Zahărul și cele 7 linguri de apă se pun într-un ibric de ceai și se dau la foc temperat. Se amestecă uneori și se fierbe până rezultă un sirop legat.

În timp ce siropul fierbe, separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare, iar când spuma e gata, se adaugă siropul de zahăr și se încorporează energic cu telul. 

Se mai bate spuma de albuș câteva secunde, apoi se adaugă gălbenușurile și se încorporează. Se adaugă cele 7 linguri de ulei și praful de copt și se amestecă în compoziție.

Toată cantitatea de făină se cerne în ploaie peste compoziție și se încorporează cu o paletă, cu mișcări rare de jos în sus. La fel se procedează și cu cantitatea de cacao. 

Se toarnă aluatul într-o tavă circulară, nu foarte mare, tapetată cu hârtie de copt, apoi se pune totul la cuptorul preîncălzit. Se coace compoziția pentru început iute, apoi se temperează focul și se lasă să se pătrundă. Aveți grijă să nu uscați blatul prea tare, ne dorim să fie cremos și pufos.

Se scoate din forma de copt, se lasă la răcit, se nivelează partea de sus. Se prepară un sirop de zahăr ars, care se toarnă peste blat, apoi se ornează cu ciocolată topită, frișcă naturală și frunze de mentă.

Pentru siropul de zahăr ars, se caramelizează ușor o ceașcă de zahăr, se toarnă apă fiartă peste el și se mai lasă să clocotească, până se dizolvă tot caramelul.

Ciocolata topită se obține dintr-o tabletă de ciocolată amăruie, fără umplutură, pe care o rupeți în bucăți mici și o dezlegați la foc mic, împreună cu o ceașcă de lapte. Amestecați energic cu telul și când capătă consistență fluidă, opriți focul și-o turnați pe prăjitură. Până la servire, prăjitura e bine să stea la rece măcar câteva ore.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu